Med leken som metod

I veckans nummer av Annonsbladet uppmärksammas föreningens fotbollsverksamhet för de allra yngsta; ”Knatteskolan – Lek och lär”. Nästa år under namnet ”Slätta, lek och lär”. Nedan följer texten från Annonsbladets artikel.

” Fotboll ska byggas på glädje. Om idrotten är rolig, kommer barnen till idrotten. Fotbollstränaren Magnus Lennholm äger insyn i ämnet. Knatteskolan i Slätta SK lockar mängder av unga bolltrollare.

– Vi har leken som metod och ser till att alla som vill spela, får spela, berättar Lennholm. Knatteskolan i Slätta SK har anor som sträcker sig så pass långt tillbaka som 70-talet. I dag bär den namnet ”Lek och lär”, vilket på intet vis är missvisande. Det ena ger det andra.

Föreningens fotbollsforum för de yngsta befolkas i år av snabbfotade busar födda 2012 och 2013. I en tid då det ofta höjs röster om svårigheter att locka barn och unga till sportens värld, är intresset för knatteskolan att betrakta som närmast sensationellt. – På årets första två träffar hade vi 89 respektive 87 fotbollsglada barn, meddelar Magnus Lennholm, huvudtränare för knatteskolan.

Lennholm, även med uppdrag som tränarutbildare inom Dalarnas Fotbollförbund, tog över som förgrundsfigur för fotbollskolan 2017. Han sätter fokus på en pedagogisk hållning där tillgänglighet väggspelar med lärande och lagspel. – Grunden i allt med små barn är att låta leken vara med, även i fotboll. Vi delar upp barnen i mindre grupper om cirka sex-tio barn på tio småplaner, och har minst två ledare per grupp, förklarar han. – Det är viktigt med hög ledartäthet för att kunna se och möta barnen på rätt sätt. Slätta IP:s konstgräs badar varje söndag i energi och ivriga små fötter som ämnar begå mirakel med den lilla läderpärlan. Sprudlande atmosfär kryddas av uppmuntrande utlåtanden från Magnus Lennholm och hans entusiastiska stab av instruktörer som utgörs av både föräldrar och spelare från klubbens ungdomslag.

– Glädjande nog ser vi att många av småttingarna fortsätter att spela i klubben. För såväl pojkar som flickor födda 2011 har vi lag med 33-35 spelare och även ett A-lag med många killar som är egna produkter. – Dessutom märker vi i nuläget nästan större intresse från tjejer än killar, vilket stärker möjligheterna för klubben att kunna dra i gång ett damlag igen, anför Magnus Lennholm.

Magnus Lennholm betonar betydelsen av att lyfta glädjen i fotbollen, och vad man som ledare och vuxen kan göra för att hitta nya vägar att fostra spelare på ett bra sätt. – Redan i knatteskolan är vi tydliga att inte sätta något tak för antal deltagare. Vill man spela, så får man spela. Det är upp till oss vuxna att fixa förutsättningarna. – I grund och botten handlar det inte om någon raketforskning. Har man leken som metod så blir det också lättare att på ett naturligt sätt involvera moment som att driva bollen och att skjuta, framhåller han. Vårsä – songen för de unga bolltrollarna drog i gång den 12 maj och avrundas den 9 juni. Sensommarens träningstillfällen går av stapeln den 18 och 25 augusti samt den 1, 8 och 15 september.

För Magnus Lennholm är tränarrollen en uppgift med både idrottsliga som personligt kärt omhuldade värden. – Jag har själv spelat fotboll i Slätta, och jag har även barn som spelar här. – Det här är ett sätt för mig att ge något tillbaka till klubben i mitt hjärta.”
Annonsbladet, v22 2019